Foto: ©Jur Kuipers.

Foto: ©Jur Kuipers.

 

De korenmolen Hunsingo, ook wel Molen van Haitsma genoemd, staat aan het Boterdiep in Onderdendam.

 

De molen is in 1855 gebouwd en is tot 1939 op windkracht in bedrijf gebleven. Dan wordt de molen ontdaan van kap, wieken, stelling en bovenbouw. Slechts de achtkante stenen onderbouw is blijven staan. Al in 1995 ontstaan er plannen om de molen in oude luister te herstellen[1].

 

In 1997 koopt de Molenstichting Onderdendam daarvoor de bovenbouw van een voormalige molen uit Rijssen aan. Pas in 2005 komt er meer schot in de zaak als de gehele onderbouw wordt gerestaureerd en tevens weer van een stelling wordt voorzien[1].

 

Twee verdiepingen erfgoedlogies met ontbijt, lunchcafé en vergaderruimte wordt in de onderbouw ingericht, evenals een expositie van het openluchtmuseum in Warffum. In het najaar van 2006 krijgt de molen een kanjersubsidie voor monumentenrestauraties waarmee de molen weer tot complete maalvaardige molen kan worden hersteld[1].

 

Eind oktober 2007 is molenmaker Doornbosch te Adorp begonnen met de opbouw van de uit Rijssen afkomstige achtkant. Dit gebeurt op een industrieterrein aan de weg Bedum-Onderdendam[1].

Op 26 april 2008 is de achtkant over het Boterdiep naar Onderdendam vervoerd en op de stenen onderbouw geplaatst. De geheel nieuwe kap is op 20 september 2008 aangebracht. Op 4 december 2008 wordt het wiekenkruis gestoken. De nieuwe roeden hebben een lengte van 20,70 meter en zijn uitgerust met het oudhollands hekwerk met zeilen[1].

 

De molen is in april 2009 maalvaardig opgeleverd en wordt op 18 april 2009 feestelijk in gebruik gesteld door burgemeester Wilte Everts van de gemeente Bedum. Vanaf juni 2008 is er tevens de mogelijkheid om te dineren met Groninger streekgerechten en met gebruikmaking van streek- en biologische producten[1].

 

Foto: ©Jur Kuipers.

Foto: ©Jur Kuipers.

 

'Hunsing' is een achtkante bovenkruier, kofenmolen en voorheen Pelmolen. Als bestemming is het tegenwoordig een café-restaurant en malen van graan op vrijwillige basis. Het is een rijksmonument (nr. 527609) en is oorspronkelijk gebouwd in 1855. De molen ligt aan de Uiterdijk 4 en is een stichting. De molenaars zijn Catrienus Rouwé en Alex Buist. De molen heeft een dominerende functie in onderdendam en heeft van zo en zw als windvang geheel onbelemmerd. Het heeft een eiken achtkant, gedekt met leer en de wiekenvorm is Oud-Hollands[2].

 

Wat voorafging

De eerste molen op deze locatie is vóór 1616 gebouwd, een standerdmolen. Deze waait om in 1714, waarna een achtkant wordt gebouwd. In 1855 maakt deze plaats voor de huidige molen. Deze herbouw gebeurt in opdracht van Hilbrand Runsink. In 1869 en 1876 staat Pieter Runsink genoteerd als eigenaar; tot 1926 is dat weer een Hilbrand Runsink[2].
In mei 1926 koopt K. Haitsma de molen voor ƒ 2400,-. De pellerij en de weitstenen worden in 1926 door hem verwijderd. Vervolgens wordt ook een benzinemotor van 20 pk als hulpkracht geplaatst. Opmerkelijk voor een Groninger molen is dat men hier nooit een wiekverbetering als zelfzwichting heeft toegepast: er wordt gemalen met zeilen[2].
In april 1939 is een beschadigde roede nog hersteld door molenmaker Takens, maar evengoed volgt datzelfde jaar afbraak tot stellinghoogte[2].

Noten, bronnen en referenties:

Noten, bronnen en referenties:

1. Tekst: Wikipedia, Hunsingo (molen), geraadpleegd 14 augustus 2023.
2. De Molendatabase, geraadpleegd 14 augustus 2023.
3. Foto's: ©Jur Kuipers, 2023.

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 15 augustus 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top